Nascholingen
Fysiotherapie
Cranio-Sacraal Therapie IAO
Bindweefselmassage/Tensegrity/Littekenbehandeling/Fascia Release Technic
Bedrijfsstoelmassage
Driedimensionale arthrokinematische mobilisatie D.A.M.
Manipulaties en Weke Delen technieken I.A.O.
Kaakproblemen/Orofaciale Therapie
Shiatsu en voetreflexologie
Manuele Therapie
Pilates
Rugscholing
Klachten over hoofd-,hals-,nekregio en schoudergordel
Klinimetrie
Beweegprogramma Diabetes
Bewust in beweging
Klachten over hoofd-,hals-,nekregio en schoudergordel . KANS problematiek
Medical Taping Concept
Shiatsu
Core Stability Training
Dry Needling
Forced Use Therapy en Contraint Induced Movement
Echografie (Musculo Skeletal Ultrasound, M.S.U)
Oedeemtherapie
PNE methode
Anderhalvelijnszorg Breederode Instituut
Fysiotherapie
Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:
– pijn
– krachtsvermindering
– ademhalingsproblemen
– zwelling en beperkingen in het bewegen.
– De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.
Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.
Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam op voorschrift van een arts. Dat kan de huisarts zijn of een specialist. Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen.
De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is: massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding.
Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie. Vroeger bekend onder heilgymnastiek. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten en verbetering van de algemene conditie. Een onderdeel van oefentherapie is ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.
Specialisaties binnen de fysiotherapie zijn manuele therapie, kinderfysiotherapie en haptonomie.
Buiten de bovenstaande behandelingen maakt de fysiotherapeut ook gebruik van apparatuur. De meest bekende zijn de warmte behandelingen met paraffine en modderpakkingen, ultra korte golf (ukg) en infrarood lampen. Verder bestaat de apparatuur uit ultra geluid en stroomapparaten.
Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De pijn kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken of ziekte.
Cranio-Sacraal Therapie IAO
CRANIO- SACRAALTHERAPIE
INTERNATIONAL ACADEMY OF OSTEOPATHIE
*Cranio-SacraalTherapie wordt toegepast bij o.a.:
-chronische pijnen -oogstoornissen –scoliose -kaakproblematiek -chronische vermoeidheid –hoofdpijn -whiplash -bekkenproblematiek
* Wat betekent Cranio-Sacraal?
Cranio is afgeleid van Cranium en Cranium is het Latijnse benaming voor schedel.
Sacraal is afgeleid van Sacrum en Sacrum is de Latijnse benaming voor heiligbeen.
Het Cranio-Sacrale Systeem :
Het ruggemerg en de hersenen samen worden het Centrale Zenuwstelsel genoemd. Het Centrale Zenuwstelsel wordt beschermd door een drie vliezen, welke waterdicht zijn.
Het buitenste vlies wordt Dura Mater genoemd en is opgebouwd uit losmazig bindweefsel. Dit betekent dat het vlies een sterke bescherming biedt aan het middelste en binnenste vlies, maar ook verbonden is met de omliggende bindweefselplaten rondom de organen en spieren.
De Dura Mater zit vast aan de binnenkant van de schedel en aan de binnenkant van een aantal wervels in de rug en nek. Tussen het binnenste vlies en de hersenen/het ruggemerg bevindt zich een circulerende vloeistof. Deze vloeistof stroomt in een ritme die met de handen voelbaar is.
* Effecten bij dysfunctie van het Cranio-Sacrale systeem:
Binnen het Cranio-Sacrale systeem kan een verstoring optreden door b.v. een ongeluk,bevalling of een operatie. De Dura Mater kan gaan verkleven en het ritme van de circulerende vloeistof gaat veranderen. De Dura Mater is direct verbonden met de omliggende bindweefselplaten rondom spieren en organen.Wanneer de Dura Mater verkleeft kunnen deze omliggende bindweefselplaten ook hun werk niet meer goed uitoefenen.Zo’n verstoring gaat samen met lichamelijke klachten,zoals bovengenoemde voorbeelden.
Bij een verstoring kan er sprake zijn van :
– verhoogde spanning op de vliezen
– de schedelbeenderen en heiligbeen zijn geblokkeerd
– de vloeistof cirkuleert asynchroon.
* Cranio-Sacraal Therapie:
In de Cranio-Sacraal Therapie worden de blokkades binnen het Cranio-Sacrale systeem opgespoord
en vervolgens opgeheven d.m.v. specifieke manuele technieken, waarin wij zijn opgeleid.
Door de manuele technieken wordt het lichaam in staat gesteld te herstellen en te genezen, waardoor
de lichamelijke klachten verminderen c.q. worden opgeheven.
Bindweefselmassage/Tensegrity/Littekenbehandeling/Fascia Release Technic
Fascia ( Bindweefsel)
Het fasciale systeem is een goed geïnnerveerde driedimensionale continuïteit die door het gehele lichaam loopt en bevat: vetweefsel, aponeurosis,neurovascular sheets, diepe en oppervlakkige fascia, epineurium, gewrichtskapsel, ligamenten,
membranen, meninges, myofasciale platen,periost, retinaculae, septa, pezen, visceralefascia en alle intra- en inter-musculaire weefsels.
Litteken weefsel
Bij een litteken vervalt de flexibiliteit binnen een deel van de fascia. Dit heeft effect op het totaal systeem binnen het lichaam, omdat vervolgens een verminderde flexibiliteit en daarmee een verminderde belastbaarheid van de keten ontstaat . Er kan zo een arthrokinematisch( botten, pezen, spieren,banden) probleem ontstaan ,maar ook een lymfprobleem, daar het lymfstelsel direct onder de huid ligt, zo ontstaan vochtophopingen.
Tensegrity
Tensegrity is een samentrekking van spanning en structural integrity. Het verwijst naar de integriteit van structuren gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. De trek-en drukkrachten worden opgevangen door de flexibiliteit van de structuren. Hiermee werken alle structuren genoemd onder de noemer “Fascia” in het lichaam samen en vanuit hier is het lichaam daarom ook 1 geheel. Dit is vanuit het embryo zo opgebouwd.
Voorbeeld van een Tensegrity model ( van waar ons lichaam uiteindelijk uit is opgebouwd)
Fascia Release Technics:
Manuele litteken behandeling: wij zijn geschoold in een specifieke behandelmethode, waarbij de fascia structuren, die geen flexibiliteit meer hebben en andere delen in de keten negatief beïnvloeden ,weer los te maken met onze handen.
Daarnaast maken wij gebruik van onze Fascia tools : zie plaatjes. Deze tools zijn speciaal ontwikkeld om de vastzittende Fascia structuren los te maken.
en
Bindweefselmassage
Bij een weefselirritatie in het lichaam ( organen, spieren, kapsels, wervels, pezen,hormoonregulerende- en lymfeklieren, bloedvaten, zenuwen) reageren de huid en het onderhuids bindweefsel.
De huid en het onderhuids bindweefsel trekken samen of verkleven in het gebied van de irritatie. Er ontstaat een zichtbaar gebied op de huid, waar de huid tevens overgevoelig wordt voor warmte, koude, aanraking en druk.
Zo”n gebied noemt men: bindweefselzone. Bindweefselzones zijn rond 1900 ontdekt door Dr.Head. Daarom worden de zones ook wel de “zones van Head”genoemd.
De behandeling bestaat uit het losmaken van de huid en het onderhuids bindweefsel d.m.v. specifieke massage technieken. De massage ervaart men als een “snijdend gevoel”. Tevens worden er triggerpoints behandeld.
Doordat de bindweefselzone beter doorbloed wordt en daardoor ontspant wordt het onderliggende geïrriteerde weefsel herstellend beïnvloed.
Bedrijfsstoelmassage
Stoelmassage
Massage is een behandelvorm waarbij de spierspanning wordt doorbroken en de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Verhoogde spierspanning en verminderde bloedcirculatie treden op bij psychische spanning, maar ook bij te lang in dezelfde houding werken of een incorrecte werkhouding, met als gevolg b.v. RSI, nekklachten en/of rugklachten.
Stoelmassage is een preventieve vorm van lichamelijk onderhoud. Stoelmassage wordt op kantoor toegepast in een rustige ruimte. De speciale stoel wordt door de behandelaar meegebracht. De stoel biedt alle comfort om volledig te kunnen ontspannen.De sessies duren 20 minuten. Tijdens deze sessies wordt de medewerker :
1. gemasseerd.
2. geadviseerd betreffende werkhouding, belasting-belastbaarheid en oefeningen om het lichaam mobiel te houden
De medewerker wordt dus naast de massage bewust gemaakt van zijn of haar lichaam met betrekking tot zijn of haar werkzaamheden.
Voorafgaande aan de massages dient de medewerker een intakeformulier in te vullen.Na drie maanden vindt er een evaluatie plaats met de medewerker middels een vragenlijst. In deze lijst komen de volgende punten aan de orde:
Wat vindt de medewerker van de massage en de adviezen.
Wat heeft de medewerker met de adviezen gedaan.
Wat wil de medewerker veranderen aan de massage voor de volgende periode.
Men kan kiezen tussen twee massagemethoden.
1. Klassieke massage
Hierbij wordt het bovenlichaam ontkleed en worden de rug-,nek- en armspieren met olie gemasseerd.
2. Shiatsu massage
Hierbij houdt de medewerker de kleding aan en worden de rug,nek,armen
en handen behandeld met een specifieke drukpunttechniek.
Indien gewenst kan er tevens door ons gekeken worden naar de werkplek van de medewerkers en kunnen wij een advies uitbrengen naar de medewerker toe.
Indien sprake van arbeidsongeschiktheid kan er overleg plaatsvinden met de bedrijfsarts.
Bel (070-3649200) of mail voor een offerte.
Driedimensionale arthrokinematische mobilisatie D.A.M.
De afkorting D.A.M. staat voor: Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie. De Post HBO cursussen zijn bedoeld voor (para)medici die zich willen bekwamen in mobiliserende handgrepen, gericht op het opheffen van functiestoringen in gewrichten. Alle cursussen zijn door het KNGF geaccrediteerd.
Middels de technieken en het diepe inzicht in de biomechanica van het menselijk lichaam kunnen wij gewrichten in de juiste bewegingsvorm krijgen. Wij werken door de DAM opleiding met ketendenken. Dit houdt in dat wanneer men bijvoorbeeld last heeft van een tenniselleboog ook gekeken wordt naar de wervelkolom. De kans is namelijk groot dat er bijvoorbeeld een wervel niet goed beweegt waardoor de gehele arm uit balans raakt en er klachten ontstaan rond de elleboog ( of pols of schouder).
Manipulaties en Weke Delen technieken I.A.O.
Dit is een tweejarige opleiding uit de Osteopathie. Het is een technische opleiding waarin het handmatig werken wordt verfijnd v.w.b. mobilisatietechnieken,manipulatietechnieken en spier-bindweefseltechnieken.
De achtergrond van deze technieken ligt in de denkwijze van de Osteopathie, zie hieronder.
De wisselwerking tussen structuur en functie
Het intact zijn van een structuur is essentieel voor het goed functioneren ervan. Voorbeeld : een auto die een wiel verloren heeft kan niet goed rijden. Het goed functioneren is essentieel voor het behoud van de structuur. Voorbeeld: wanneer een auto te lang stilstaat gaat hij kapot. Het is met de menselijke structuren en functies net zo. Wij herstelt de verloren gegane bewegingsfunctie van een bepaalde structuur.
Het lichaam is een biologische eenheid
Alle structuren en alle functies zijn met elkaar onafscheidelijk verbonden. Men spreekt van holisme wat zoveel betekent als dat het geheel meer is dan alleen maar de som van de samenstellende delen van dat geheel. Een probleem in ons lichaam zorgt niet alleen voor lokale veranderingen doch ook “op afstand”. Voorbeeld : een lekke autoband. Er is niet alleen een lokaal probleem (het gat in de band) doch eveneens op afstand ( de auto rijdt niet meer zoals het hoort). Wij gaan ervan uit dat een bewegingsverlies in een voet niet alleen pijn in de voet zelf kan geven doch ook in de lage rug.
Het lichaam bezit zelfregulerende mechanismen
Het lichaam vertoont de natuurlijke eigenschap zich in een zo goed mogelijk evenwicht te houden. We zijn er ons niet van bewust dat ons lichaam permanent vecht tegen alle mogelijke agressies, zoals klimaatsveranderingen, microben, de zwaartekracht, etc. Door bewegingsverliezen van alle structuren te behandelen slagen wij erin deze zelfgenezende krachten te stimuleren. Maar dit volstaat helaas niet om alle mogelijke kwalen te genezen.
Kaakproblemen/Orofaciale Therapie
Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, kaakgewricht en gebit. De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaakproblemen. De medische term voor kaakproblemen is temporo-mandibulaire dysfunctie, kortweg TMD genoemd. TMD is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van TMD, slechts 2 tot 3% zoekt hulp.
Waardoor ontstaan kaakproblemen?
Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’ en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’. Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) of die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.
Shiatsu en voetreflexologie
Shiatsu is een samenvoeging van Shia + Tsu, wat letterlijk vertaald betekent ‘penetreer plaats’. Van oorsprong is het een Oosterse volksgeneeskunst, gebaseerd op het principe dat storingen in de spieren, zenuwen en organen zich openbaren in het netwerk van energetische kanalen, meridianen genoemd, waar de levensenergie doorheen stroomt.
De vroegste melding over Shiatsu bevindt zich in de Nei Ching – The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine – geschreven in China 2700 jaar v. Chr. Boeddhistische monniken brachten de Chinese geneeswijzen in de zesde eeuw na Chr. naar Japan. Gedurende honderden jaren is Shiatsu in Japan een traditioneel systeem van behandelen geweest, doorgegeven van ouder op kind. Vanaf de jaren vijftig is Shiatsu een hoogwaardige medische behandelmethode. In 1964 werd het officieel erkend werd als zelfstandige therapeuthische behandelmethode door de Japanse Ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs onder de volgende definitie:
“Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op
bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ongeregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en het zelfherstellend vermogen van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.”
Manuele therapie
Manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.
In een eerste gesprek zal de therapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt.
Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.
Ook tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Pilates
Training van de diepe houdingsspieren is voor iedereen, sporter of niet sporter, belangrijk. De diepe houdingsspieren zitten letterlijk verborgen onder de oppervlakkige spieren en zijn daardoor minder zichtbaar en voor de meeste mensen ook moeilijker te voelen. De dwarse buikspier bijvoorbeeld is een diepe spier, die een korset vormt dat je onderrug en bekken stabiliseert. Het trainen en leren activeren van deze spier heeft een stabiliserende invloed op de rug. Vaak is een tot twee jaar training nodig om deze spieren bewust in te zetten. In het begin zal je moeilijk geloven dat daar echt spieren zitten. En zo is het met alle diepe spieren, je moet wel wat graafwerk verrichten om ze beschikbaar te krijgen. Het is daarbij belangrijk vaak en heel precies de basisoefeningen te doen. Elke keer ontdek je nieuwe mogelijkheden en ga je steeds meer de diepere spieren gebruiken. Dit is mogelijk omdat jouw coördinatie en kracht toenemen.
Samen vormen de diepe houdingspieren een gecoördineerd geheel. In Pilates spreekt men van powerhouse of krachtscentrum. Hieruit ontstaan stabiliteit en kracht, mits er geen ramen en deuren open staan. Daarom leren we eerst de interne unit of het powerhouse te activeren vlak voor we met een daadwerkelijke beweging beginnen. Dit is een natuurlijk proces, bij gezonde mensen blijkt dat deze eerst het powerhouse activeren alvorens de beweging uit te voren. Dit geeft een beschermende werking en helpt rugklachten te voorkomen. Bij mensen die meer last hebben van rugklachten blijkt dat in veel gevallen de interne unit niet actief is.
De interne unit activeer je als volgt:
1. Schakel de diepe rugspieren in door de rug hol te trekken.
2. Schakel de dwarse buikspieren in door je onderbuik in te trekken.
3. Activeer de bekkenbodem (20-30%) met het gevoel je ‘plas op te houden’
4. Het middenrif activeer je door flankademhaling
5. Door bij buikspieroefeningen de benen gestrekt te houden.*
Joseph Pilates
De grondlegger van de methode, Joseph Pilates, werd in 1880 geboren in Duitsland. Voor de eerste wereld oorlog was hij werkzaam in Engeland als sportleraar en bokstrainer van het Britse politiekorps. Toen de oorlog uitbrak kwam hij net als alle andere allochtonen in een kamp terecht. Daar begon hij met oefeningen voor zijn medekampgenoten. Naast diverse grondoefeningen deed hij ook oefeningen met behulp van de veren van de bedden. Niet alleen de gezonde mensen maar ook de mensen die ziek waren trainde hij met zijn zelf ontwikkelde methode. De artsen merkten op dat de mensen uit zijn kamp fitter waren dan uit de andere kampen en dat de zieken sneller herstelden door de oefeningen. Na de oorlog ging hij terug naar Duitsland maar besloot al snel om naar de Verenigde Staten te emigreren. Samen met zijn vrouw begon hij in 1926 in New York zijn eigen sportstudio waar hij zijn trainingsmethode doceerde en verder ontwikkelde.
Rugscholing
Klachten over hoofd-,hals-,nekregio en schoudergordel
Door deze opleiding is de fysiotherapeut nog beter in staat problemen op te lossen binnen het aangegeven gebied.
Manuele Lymfdrainage/ Oedeemtherapie
Klinimetrie
Het KNGF ontwikkelt haar eigen zogenaamde Evidence Based Producten (EBP-en), dat zijn documenten waarin de fysiotherapeutische zorg volgens de geldende wetenschappelijke evidentie staat beschreven. Onder deze EBP-en van het KNGF vallen naast de Richtlijnen ook de Evidence Statements, de Beweeginterventies en de Multidisciplinaire Richtlijnen.
Onderdeel van deze EBP-en is de klinimetrie, hieronder verstaan we meetinstrumenten die als diagnostisch, prognostisch of evaluatief middel ten diensten staan van de fysiotherapeut en ingezet kunnen worden om de transparantie van het fysiotherapeutisch handelen te vergroten.
Voor onze achterban is het enorm belangrijk dat de geadviseerde klinimetrie gemakkelijk is te raadplegen, zodat toepassing in de praktijk zoveel mogelijk wordt gefaciliteerd. Om debereikbaarheid van de klinimetrie te vergroten heeft het KNGF zich aangesloten bij de database van Zuyd Hogeschool te Heerlen, waarin alle klinimetrie van onze EBP-en is opgenomen. Dit kennisinstituut heeft veel ervaring met klinimetrie en kan er zodoende voor zorgdragen dat de database is gevuld met de ‘state of the art’ informatie over de klinimetrie uit onze EBP-en. Om een juist gebruik te vergemakkelijken staat bij ieder meetinstrument een ’toelichtingsformulier’.
Hieronder staat de link van de database waarop alle klinimetrie, zoals deze staat beschreven in onze EBP-en, is opgenomen.
Beweegprogramma Diabetes
Bewegen is belangrijk, houd uzelf gezond
Hebt u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt?
Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten en andere veel voorkomende aandoeningen.
Speciaal voor mensen met diabetes mellitus type 2 hebben wij in de praktijk een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt uw fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.
Wat levert een beweegprogramma u op?
Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl: controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, verbeterde conditie en verantwoord bewegen.
Bewust in beweging
Doorbreken van pijn- en stresspatronen
De therapie is gericht op waarnemen en doorbreken van pijn- en stresspatronen . We doen dit door gebruik te maken van diverse modellen uit de neurowetenschappen ( gelaagde brein/ neuroplasticiteits- en geheugen/ pijnanalyse) en psychologie ((emotionele) reflectiemodel/ kernkwadranten). Het is duidelijk geworden dat automatische patronen niet zomaar te veranderen zijn. Op z’n minst vraagt dat om reflectie en discipline. Tijdens de behandelingen wordt gebruik gemaakt van technieken om samen te kijken naar de patronen en waar en hoe deze doorbroken kunnen worden, zodat stress in het lichaam verdwijnt/vermindert en pijn kan worden opgelost en/of verminderd.
Klachten over hoofd-,hals-,nekregio en schoudergordel . KANS problematiek
Deze nascholing is specaal voor patiënten met een gezondheidsprobleem dat wordt gekenmerkt door pijn en/of andere symptomen in de arm, nek en/of schouder. Ontstaan en beloop van deze klachten kunnen worden beïnvloed door lichamelijke activiteiten, of deze activiteiten nu worden verricht binnen de context van (al dan niet) betaalde arbeid, huishoudelijk werk of vrijetijdsbesteding.De klachten kunnen meerdere oorzaken hebben, maar steeds ligt aan de klachten een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid ten grondslag. In veel gevallen zijn de klachten voorafgegaan door langdurig uitgevoerde activiteiten met herhaalde bewegingen, of een langdurig volgehouden statische houding waarbij de arm, nek en/of schouder betrokken waren. Het gezondheidsprobleem komt tot uiting op het niveau van stoornissen in functies en anatomische eigenschappen, op dat van beperkingen in activiteiten en/of participatie of een combinatie daarvan.
Patiënten schrijven het ontstaan en/of voortbestaan van hun klachten in de meeste gevallen toe aan het verrichten van bepaalde activiteiten, al dan niet arbeidsgerelateerd, of aan houdingen en noemen daarbij werk, huishouden, studie, sport of hobby.
Shiatsu
Shiatsu is een samenvoeging van Shia + Tsu, wat letterlijk vertaald betekent ‘penetreer plaats’. Van oorsprong is het een Oosterse volksgeneeskunst, gebaseerd op het principe dat storingen in de spieren, zenuwen en organen zich openbaren in het netwerk van energetische kanalen, meridianen genoemd, waar de levensenergie doorheen stroomt.
De vroegste melding over Shiatsu bevindt zich in de Nei Ching – The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine – geschreven in China 2700 jaar v. Chr. Boeddhistische monniken brachten de Chinese geneeswijzen in de zesde eeuw na Chr. naar Japan. Gedurende honderden jaren is Shiatsu in Japan een traditioneel systeem van behandelen geweest, doorgegeven van ouder op kind. Vanaf de jaren vijftig is Shiatsu een hoogwaardige medische behandelmethode. In 1964 werd het officieel erkend werd als zelfstandige therapeuthische behandelmethode door de Japanse Ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs onder de volgende definitie:
Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op
bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ongeregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en het zelfherstellend vermogen van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.”
Medical Taping Concept
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.
De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.
De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk
Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien contracturen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel.
De tijdsduur van immobilisering moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering voorkomen kan worden.In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliseren worden zo voorkomen.Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.
De liftende werking die de CureTape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.
Aangezien de effecten van de tape congruent zijn met de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.
De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.
Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:
1 spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
2 belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
3 pijndemping
4 ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
– stimuleren van proprioceptie
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit
5 neuro-reflectoire beïnvloeding
Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.
Core Stability Training
Core Stability Training is het trainen van de rompspieren op het gebied van kracht, coördinatie en stabiliteit. Het oefenprogramma bestaat uit drie fasen.
- Fase 1: selectieve activatie
- Fase 2: aangeleerde contractie combineren met andere bewegingen of houdingen.
- Fase 3: oefeningen meer functioneel gericht naar de sport- of werksituaties
Wat is stabiliteit precies?
De stabiliteit van het gewricht is afhankelijk van drie pijlers:
1) de spieren
2) de botten, ligamenten en gewrichtskapsels
3) het zenuwstelsel (aansturingsmechanismen van de spieren).
Core Stability is demate waarin deze drie systemen kunnen samenwerken,zodat ze op een veilige en efficiënte manier krachten kunnen overbrengen. Wanneer dit goed ontwikkeld is, is er sprake van een goede stabiliteit. Echter wanneer dit onvoldoende ontwikkeld is kan het op termijn lijden tot blessures. Bovendien zorgt een goede stabiliteit ervoor dat uit andere spiergroepen een hoger rendement gehaald kan worden.
Doel core oefeningen
Het uiteindelijke doel van de romptraining is om de spieren van de romp zo effectief mogelijk te gebruiken, zodat de positie van de wervelkolom tijdens diverse krachtsinspanningen goed te beheersen is. In feite bent u in staat om”klappen”op te vangen wat verder geen invloed heeft op de stabiliteit van uw lichaam. De spieren onderin de romp vormen de basis waarop de rest van de rug steunt. Tijdens een inspanning zijn de spieren onderin de rug constant aangespannen. Daarom worden deze spieren ook gezien als stabilisatoren van de onderrug. De spierkracht, het uithoudingsvermogen en de coördinatie moeten goed zijn van deze spieren.
Wetenschappelijk onderzoek en core oefeningen
Uit recent onderzoek is gebleken dat stabilisatie oefeningen van de romp rugklachten kunnen voorkomen bij mensen met chronische lage rugklachten. Bovendien kan een goede stabiliteit helpen tegen hoofdpijn, nekpijn en pijn rondom het bekken en zoals gezegd tegen lage rugklachten.Concluderend; rompstabiliteit is een eenvoudige manier om pijnklachten rondom de wervelkolom te verhelpen c.q. te voorkomen.Door vele onderzoeken naar rugklachten en de beste wijze van behandeling, is steeds duidelijker geworden dat bij ruim 80% van de rugklachten geen specifieke diagnose gesteld kan worden. Natuurlijk is er wat aan de hand, er zijn immers rugklachten, maar er is geen sprake van weefselschade. Tegenwoordig worden dit aspecifieke lage rugklachten genoemd. Om aspecifieke lage rugklachten te verhelpen c.q. voorkomen is het van belang om de veroorzakers van de klacht aan te pakken. (je kunt immers geen blessure behandelen die je niet kunt vaststellen). De belangrijkste veroorzakers van lage rugklachten kunnen zijn:
- Een slecht belastbare rug door een zittend leven (inactiviteit).
- Geen optimale samenwerking tussen de spiertjes in de onderrug
- Overbelastende factoren in werk en/of privé.
- Een slechte belastende houding.
- Psychische overbelasting.
- Andere factoren als roken en ongezonde leefstijl.
Het is dus van groot belang om te achterhalen waar de belangrijkste angel zit waardoor iemand rugklachten heeft. In heel veel gevallen is het zo dat de belastbaarheid van het lichaam (en de rug) door onze civilisatie te wensen overlaat. We bewegen en belasten ons lichaam vaak onvoldoende of te eenzijdig.In z’n algemeenheid kun je zeggen dat rugklachten ontstaan als de belastbaarheid van de rug lager is dan de belasting die de rug te verwerken krijgt. De klachten ontstaan vaak in een korte tijd, maar eigenlijk zijn ze vaak ontstaan door een lange tijd waarin het evenwicht tussen de dagelijkse belasting enerzijds en de belastbaarheid van de rug anderzijds niet meer in evenwicht is.
Belasting > Belastbaarheid >Klachten
Belasting < Belastbaarheid > Geen klachten
DAM
De afkorting D.A.M. staat voor: Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie. De Post HBO cursussen zijn bedoeld voor (para)medici die zich willen bekwamen in mobiliserende handgrepen, gericht op het opheffen van functiestoringen in gewrichten. Alle cursussen zijn door het KNGF geaccrediteerd.
Middels de technieken en het diepe inzicht in de biomechanica van het menselijk lichaam kunnen wij gewrichten in de juiste bewegingsvorm krijgen. Wij werken door de DAM opleiding met ketendenken. Dit houdt in dat wanneer men bijvoorbeeld last heeft van een tenniselleboog ook gekeken wordt naar de wervelkolom. De kans is namelijk groot dat er bijvoorbeeld een wervel niet goed beweegt waardoor de gehele arm uit balans raakt en er klachten ontstaan rond de elleboog ( of pols of schouder).
Manipulaties en Weke Delen Technieken
Dit is een tweejarige opleiding uit de Osteopathie. Het is een technische opleiding waarin het handmatig werken wordt verfijnd v.w.b. mobilisatietechnieken,manipulatietechnieken en spier-bindweefseltechnieken.
De achtergrond van deze technieken ligt in de denkwijze van de Osteopathie, zie hieronder.
De wisselwerking tussen structuur en functie
Het intact zijn van een structuur is essentieel voor het goed functioneren ervan. Voorbeeld : een auto die een wiel verloren heeft kan niet goed rijden. Het goed functioneren is essentieel voor het behoud van de structuur. Voorbeeld: wanneer een auto te lang stilstaat gaat hij kapot. Het is met de menselijke structuren en functies net zo. Wij herstelt de verloren gegane bewegingsfunctie van een bepaalde structuur.
Het lichaam is een biologische eenheid
Alle structuren en alle functies zijn met elkaar onafscheidelijk verbonden. Men spreekt van holisme wat zoveel betekent als dat het geheel meer is dan alleen maar de som van de samenstellende delen van dat geheel. Een probleem in ons lichaam zorgt niet alleen voor lokale veranderingen doch ook “op afstand”. Voorbeeld : een lekke autoband. Er is niet alleen een lokaal probleem (het gat in de band) doch eveneens op afstand ( de auto rijdt niet meer zoals het hoort). Wij gaan ervan uit dat een bewegingsverlies in een voet niet alleen pijn in de voet zelf kan geven doch ook in de lage rug.
Het lichaam bezit zelfregulerende mechanismen
Het lichaam vertoont de natuurlijke eigenschap zich in een zo goed mogelijk evenwicht te houden. We zijn er ons niet van bewust dat ons lichaam permanent vecht tegen alle mogelijke agressies, zoals klimaatsveranderingen, microben, de zwaartekracht, etc. Door bewegingsverliezen van alle structuren te behandelen slagen wij erin deze zelfgenezende krachten te stimuleren. Maar dit volstaat helaas niet om alle mogelijke kwalen te genezen.
Dry Needling
Wat is dry needling?
Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut.
De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.
Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet.
Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam.
Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Dry needling werkt op specifieke punten in despieren:zgn ’triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.
Zie hier een overzicht van de meest belangrijke verschillen tussen beiden.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een’knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.
De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat zede hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.
Klik hier voor een uitgebreid verhaal over triggerpoints.
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
- pijn / stijfheid lokaal in een spier en ookpijn elders’op afstand’
- bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- verminderde kracht in de betrokken spier(en)
- pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
- tintelingen in arm/been,hoofdpijn, duizeligheid.
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
- Acuut moment- bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
- Chronisch -bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.
- Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bijgips, braceof een sling.
- ‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.
- Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
- Voetafwijkingen,instabliliteiten/of verschillen in beenlengte bijv.na een botbreuk of operatie.
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.
Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren.
Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken.
Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints.
Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.
Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.
Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.
Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.
Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt uin principeniet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan.
Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.
Vaak voelen debehandelde spieren wel vermoeiden zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.
Wat gebeurt er daarna?
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.
Wat kost dry needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling.
Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.
Forced Use Therapy en Contraint Induced Movement
De Constraint Induced Movement Therapy (CIMT), ook wel bekend als forced use therapy, wordt al jaren toegepast bij volwassenen die een beroerte hebben gehad. Deze therapie richt zich op de aangedane hand, waardoor het mogelijk blijkt om verloren bewegingen en functies weer terug te krijgen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor deze therapievorm bij kinderen met een hemiplegie. Voor kinderen met een hemiplegie is CIMT één van de weinige behandelingen waarvoor evidentie van effectiviteit bestaat. Door het gebruik van de goede hand te beperken, kunnen kinderen leren de aangedane hand te gebruiken.
Echografie (Musculo Skeletal Ultrasound, M.S.U)
Wie verder kijkt ziet meer! De diagnostiek krijgt een extra dimensie als we onder de huid van onze patiënt kunnen kruipen. Met musculoskeletale echografie is het mogelijk om de inwendige structuren real-time te bekijken. Niet alleen heldere beeldvorming van afwijking in anatomische structuren maar ook het echte bewegingsverloop – een dynamische beeldvorming!
Echografiegeeft onze praktijk een extra dimensie.Musculoskeletale echografie in het functieonderzoek maakt het aangrijpingspunt van de behandeling zichtbaar. Herhaalde meting na de behandelinterventie ondersteunt het behandelsucces heel visueel.. U ziet als patient wat er iintern aan de hand is.
Oedeemtherapie
Vochtophoping
U bent of komt in behandeling bij een oedeemtherapeut omdat u last hebt van “lymfoedeem of vochtophoping. Een zwaar of vemoeid gevoel in de arm of het been, een strak en gespannen gevoel rondom de pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van vochtophoping. Vaak heeft een patiënt pijn. Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen. Hoe deze behandeling plaatsvindt en waarom, zal de oedeemtherapeut u steeds vertellen.
Lymfeoedeem
Lymfeoedeem is vochtophoping, die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem. Deze storing kan zijn aangeboren. Meestal treedt lymfeoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Lymfeoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld arm of been. Lymfeoedeem is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen (“wondroos”) en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.
Lymfestelsel
Het lymfestelsel, wat een reinigings- en een afweersysteem is, is een netwerk van lymfvaten en lymfeknopen door het gehele lichaam heen. In totaal heeft de mens ongeveer 600m2 lymfevatweefsel. Lymfevaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost, eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen vernietigd. Met name in de liezen, in de oksels en in de hals zitten veel lymfeknopen die als filters werken.
Behandeling
De behandeling van lymfeoedeem bestaat uit oedeem therapie die de volgende onderdelen bevat:Manuele Lymfedrainage, Oedeem- en fibrosegrepen, Compressietherapie en Bewegings- en ademhalingsoefeningen. Een behandeling duurt ongeveer 40- 45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat u de oedeemtherapeut in het begin 2-3 maal per week bezoekt. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten. Aan het einde van de behandelperiode meet de oedeemtherapeut vaak een therapeutisch-elastische kous aan om het verkregen resultaat te behouden.
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd.
Oedeem- en fibrosegrepen
Oedeem – en fibrosehandgrepen zijn speciale handgrepen die de oedeemtherapeut toepast bij bepaalde lymfeoedeemgradaties. Door middel van oedeemhandgrepen kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosehandgrepen kan verhard weefsel (“fibrose”) soepeler worden gemaakt.
Ambulante compressietherapie
Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling te behouden, worden ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat u bewegingsoefeningen doet. Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, meet de oedeemtherapeut een therapeutisch-elastische kous aan.
Bewegings- en ademhalingsoefeningen
De oedeemtherapeut leer u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfevocht bevorderen. U kunt dit proces verder stimuleren door de oefeningen thuis zelf te doen. Beweging stimuleert namelijk de lymfevaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat u overbelasting van het lichaam voorkomt.
Manuele therapie
Wat is Manuele Therapie?
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Wanneer naar een manueel therapeut
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn; duizeligheid bij het bewegen van de nek
- kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten; heupklachten
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.
Werkwijze manueel therapeut
Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Behandeling: specifiek effectieve therapie
Manueeltherapeutische hulpverlening vindt plaats in een hiervoor ingerichte praktijkruimte en niet bij patiënten aan huis. Verantwoorde manueeltherapeutische hulpverlening veronderstelt immers een specifieke behandelruimte, specifieke outillage en meetinstrumenten. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, en op uitdrukkelijk verzoek van een huisarts of medisch specialist, kan hiervan worden afgeweken, maar dan slechts voor het uitvoeren van een diagnostisch consult.